Curve
backbutton
homebutton

H-D Euro festival Grimaud St Tropez

Ik zit nog maar net op m'n Harley-Davidson Ultra Limited of we rijden vanuit Zwijndrecht langs de Oost Vlaamse velden. En of andere boer heeft de beerkar buitengehaald en de geur van verse stront waait me in het gezicht... In een auto zou ik de passagier nog ergens van kunnen verdenken... maar nu glimlach ik met de gedachte aan vier dagen lang geuren snuiven langsheen Franse weggeltjes om uiteindelijk in St Tropez te belanden waar voor de achtste maal het Harley-Davidson Euro Festival wordt gehouden..

Move over the videos and push the "play" button

Contrast

Het Euro Festival in St Tropez is niet het grootste van Europa..
Die eer valt FaakerSee te beurt maar St Tropez is zeker de meest idyllische, de mooist gelegen en de gezelligste.
De charmante camping langsheen de kust combineert het strand met het woeste binnenland, het pittorekse Grimaud en heeft alles om het elke Harley fan naar z'n zin te maken.
Voor wie wil aanvangen met HD Euro festivallen, is this the place to be.
Je zou nochtans denken dat het contrast tussen de mondaine St Tropez regio met het ruige Harley-Davidson imago te groot zou zijn maar niets is minder waar.. Iedereen ziet de Harley rijders graag komen en tijdens de parade doen de motoren wat anders Lamborghini's, en Ferrari's doen... paraderen..
We're all born to be seen.. at least for one day...
Over zien en gezien worden gesproken..
We vertrekken met tien motoren bij Harley-Davidson dealer American Lifestyle in Zwijndrecht en die telt meer dan 100.000 passanten per dag.. dat is een grapje van eigenaar Gust omdat het dealership aan de autostrade ligt en iedere twee- of vierwieler die er passeert kan niet naast de 'American Lifestyle' gevel kijken..
We're all born to be seen...
colors of autumn colors of autumncolors of autumn
Het weer zit alvast niet echt mee..
Na de lange periode van goed en droog weer begint het natuurlijk te regenen, of wat had je gedacht, het moment dat ik het contact van de nieuwe Ultra Limited naar rechts draai. Meteen een ideaal weertje om nog maar eens de innerlijke verschillen van de nieuwe Rushmore updates te voelen.
Dat merk ik al wanneer ik m'n bagage in de koffers plaats.
Niet alleen heeft de Ultra warschijnlijk de enige topkoffer waar ik m'n fotomateriaal zonder problemen in kwijt kan maar sinds de Rushmore update is het geen geduvel meer om de koffers snel te openen en te sluiten. Het nieuwe systeem met een kleine hendel is foorlproof en je kan de koffers zelfs makkelijk openen terwijl je in het zadel zit. Dat noemen we efficientie en dat was n van de doelstellingen bij Project Rushmore al hadden ze het hier meer over efficientie van het productieproces...
Project Rushmore is trouwens genaamd naar de bekende 4 presidentshoofden uitgehouwen in een berg nabij die andere en misschien wel bekendste HD rally, die van Sturgis...
Het is dus toepasselijk dat wij op een Rushmore naar St Tropez rijden...
colors of autumn colors of autumn colors of autumn colors of autumn

Disco

Wat ook belangrijk is tijdens een tripje naar het zuiden, zijn kontrole, styling en infotainment..
Sommige rijders vinden het immers nogal fijn om bovenop de rijwind en het gedonder van de dikke 1690 cc Twin nog wat extra rock and roll uit hun radio te halen.
Er zit trouwens ook gps in die radio, je kan er je mp3 speler op aansluiten en je kan er ook er ook mee bellen (bluetooth) en er zelfs tegen praten.
En van de meerijdende collega's is zo enthousiast over het nieuwe infotainment dat ik voortdurend de indruk heb door een discotheek te worden ingehaald..
Enfin, het regende dus en terwijl voor mij een Harley altijd synoniem stond voor snel natte voeten krijgen is de bescherming op de Ultra zo goed dat je zo lang je niet stil staat, je nauwelijks nat wordt.. zelfs aan je voeten..
De kontrole en handelbaarheid is ook al dik in orde al mag je niet vergeten dat je volgetankt met de Ultra al gauw met dik 400 kg op stap bent.. Af en toe verlang je dus naar een achteruit versnelling. Noem me maar een pussy maar ik heb korte beentjes.
De Ultra lijkt meer op z'n neus te staan wat het stuurgevoel en kontrole in de bochten vergroot.. dit alles wel binnen de grenzen van het mogelijke op een motor van dit gewicht.. Hoe meer snelheid, hoe vlotter en dat kan pas vanaf onze derde dag, wanneer het ophoudt met regenen...
Tegen die tijd zien we in de verte al de eerste besneeuwde toppen van de Alpen en slingeren we langsheen de indrukwekkende afgronden van de Gorge du Verdon.
colors of autumn colors of autumn colors of autumn
Die Gorges zijn magisch al was het maar om het contrast tussen het groenblauwe water en de donkergrijze rotswanden.. De stuurweggeltjes er langsheen zijn geweldig al vervloek ik af en toe de idioten die het tot hier met een touringbus wagen en natuurlijk regelmatig helemaal vast zitten in een krappe bocht..
Omdat alle hotels in en om Grimaud vol zitten met Harley rijders, strijken we neer op 40 km van het event waar nog wel plaats is.
Om de kustweg naar Grimaud te volgen is een tweewieler trouwens wel aangeraden want de hele kustweg is 40 km stapvoets rijden en daar heb je zelfs geen Euro festival voor nodig.. Iedereen wil hier wonen, op vakantie zijn en gezien worden.. Ik vraag me af wie hier nog een sjieke villa wil hebben met de omheinde poort uitkomend op een 40 km lange file...

Rauwe Bonnie

Het hele Euro festival situeert zich in het vakantiedorp 'Les prairies de le mer'.
Je kan hier een huisje aan de zee huren en nu met het festival staat er voor elk hutje een stel vette Harleys.. De lange paden lijken wel een parkeerplaats en in twee van de lange gangen zijn allerlei tentjes neergepoot waar je allerhande spullen die iets met HD te maken hebben, kan aanschaffen.. Een gezellige Franse markt met het strand vlakbij, tentjes om te eten, te relaxen en een flink podium om de hoek waar zowaar Bonnie Tyler optrad..
colors of autumn colors of autumn colors of autumn colors of autumn colors of autumn colors of autumn
Bonnie Tyler is zo'n beetje het tegenovergestelde van een Harley. Ook een nieuwe Harley ziet er altijd een beetje stokoud uit en net dat geeft hem zijn charme... Bonnie Tyler daarentegen ziet er eigenlijk nog heel nieuw uit maar is eigenlijk met haar 63 al behoorlijk oud... Twee maal Botox per jaar raadt ze iedereen aan...en dat terwijl haar rauwe stem nog altijd even lekker klinkt.. net als de sound van een Harley..
Mijn Ultra Limited was waarschijnlijk de enige standaard Harley op het hele festival en het toppunt van verbouwing vind je natuurlijk altijd weer terug in de Custom Bike show, dit jaar gewonnen door de Fransman Mister T.

Move over the videos and push the "play" button

Dit jaar was er trouwens een recordopkomst van 12.000 Harleys...
De reden is duidelijk.. Ze wisten dat ik kwam...
We're all born to be wild...

Move over the videos and push the "play" button


tekst, foto's en film: Erik Tanghe